Gebelikte doğru beslenme tüm besin gruplarından yeterince almak demektir.
Peki Hangi Gıdada Ne Var?
- Kırmızı et, tavuk eti, balık, kuru fasulye, yumurta ve fındık: B vitamini, protein, demir ve çinko kaynağıdır.
- Meyveler: A vitamini, C vitamini, potasyum ve lif kaynağıdır. Lifli beslenmek kabızlık problemi yaşamamanız için önemlidir.
- Sebzeler: A vitamini, C vitamini, folik asit, demir ve magnezyum gibi minerallerin kaynağıdır. Yağı düşük ve lif oranı yüksektir.
- Süt, yoğurt ve peynir: protein, kalsiyum, fosfor ve çeşitli vitaminlerin kaynağıdır.
- Ekmek, makarna, pirinç : kompleks karbonhidrat (nişasta) kaynağıdır.
- Katı yağlar, sıvı yağlar, tatlılar: kalori dışında fazla bir şey sağlamazlar. Yeterince ve dikkatlice tüketilmelidir.
- Demirden zengin besinler: Kadınların çoğunda adet dönemindeki kayıplara bağlı demir eksikliği olduğundan bu besin grubu önemlidir. Et, kuru üzüm, erik, fasulye, soya, ıspanak, buğday demir içeriği zengin besinlerdir. C vitamini içerikli maddeler (turunçgiller, patates ve karnıbahar) demir emilimini artırır.
- Folik asit kaynakları: karaciğer, yeşil sebzeler ve baklagiller folik asitten zengin besinlerdir.
Sağlıklı Beslenme İçin Öneriler:
- Yemek hazırlarken, yemeklerden önce ve tuvaletten sonra eller iyice sabunla yıkanmalıdır.
- Kirlenmiş , bozulmuş yiyeceklerden uzak durulmalıdır.
- Sebzeler iyice yıkanmalıdır.
- Sadece pastörize ürünler kullanılmalıdır.
- Donmuş yiyeceklerin kullanılmadan önce iyice çözülmesi beklenilmelidir.
- Çözünmüş yiyeceklerde tekrar dondurulmamalı, ısıtılmış yiyeceklerde bir kez kullanılmalı kalanı atılmalıdır.
- İyice dondurulmamış et ürünleri alınmamalı ve kullanılmamalıdır.
Gebelik ve egzersiz hakkında detaylı bilgi almak için tıklayın.
METE İTİL
Randevu ve İletişim Formu
Bizlere merak ettiğiniz soruları sorabilir ya da randevu almak için iletişime geçebilirsiniz.